تاریخچه کاشی و سرامیک، سفالگری از باستانی ترین هنرهای بشری و سرمنشاء هنر تولید کاشی و سرامیک است که نخستین آثار این هنر در ایران به ده هزار سال قبل از میلاد می رسد.
ادامه پیشرفت در سفالگری منجر به تغییراتی در روش تولید که شامل اختراع چزخ کوزه گری، تغییر کوره ها و کیفیت مواد سفالگری بوده است.
تولید کاشی و سرامیک در ایران
در سال های اخیر کارخانجات تولید کاشی و سرامیک در ایران ایجاد شده اند و تحول بزرگی در این صنعت به وجود آمده است و در مورد تولید ظروف چینی، تولید وسایل بهداشتی در ایران فعال می باشند و توانسته اند ظرف سی سال تولید کاشی و سرامیک را از تولید کم و سنتی و نیمه صنعتی به حدود هفتاد میلیون متر برسانند. اشکال اولیه کاشی های سرامیکی مربوط به دوران قبل از تاریخ است، وقتی که استفاده از رس به عنوان یکی از مصالح ساختمانی در چندین تمدن اولیه توسعه یافت، کاشی های مدرن اولیه به صورت زبر شکل داده شده بود. جالب است بدانید نخستین کاشی که به دست بشر ساخته شده و باستان شناسان به آن دسترسی پیدا کرده اند مربوط به مصر است.
انواع کاشی
کاشی های پخته شده: از کاشی های مربع کوچکی پخته شده رسی برای تزئین در معماری استفاده می شود که ساختمان های شهرهای قدیمی بین النهرین با کاشی های سفالی بدون لعاب و کاشی های رنگارنگ نماکاری شده بودند.
کاشی های مدرن: امروزه بیشتر شرکت های سازنده از روش پرس خاک استفاده می کنند که ابتدا مخلوط مواد در شکل مورد نظر پرس شده و لعاب می زنند و سپس در کوره پخت می شود. برخی از صنعتگران امکان دارد با پرس ملات یا پهن کردن خمیر و قطع آن با استفاده از قالب مانند شیرینی پزها، کاشی ها را با شکل مورد نظر تولید کنند.
کاشی های لعابدار: این کاشی ها برای مقاصد تزئینی استفاده می شدند و صنعتگران به ارائه کاشی ها با رنگ روشن و بافت پیچیده روی آوردند. کاشی های لعابی پررنگ و در الگوهای موزاییک های بزرگ کنار هم چیده می شدند و صنعتگران از اکسیدهای فلزی مانند منیزیم، مس و... برای لعاب کاشی استفاده می کردند.
نتیجه گیری
کهن ترین اشیاء سفالی به دست آمده ایران از گنج دره تپه استان کرمانشاه است که تا به امروزه به علت زیبایی و دوام کاربردهای فروانی دارد.