انواع لوله براساس جنس (بخش اول)
انواع لوله براساس جنس (بخش اول)

انواع لوله ها براساس جنس آنها که در لوله کشی از آنها استفاده می شود، لوله ها کاربرد زیادی در زندگی انسان ها دارند و یکی از بخش های مهم لوله کشی صنعتی و ساختمانی است. در این مقاله به بررسی انواع این لوله ها براساس جنس آنها پرداخته شده است.

لوله ها را می توان براساس جنس مواد سازنده آنها تقسیم بندی کرد. متداول ترین تقسیم بندی لوله ها براساس جنس آنها بصورت زیر است:

لوله چدنی (Cast Iron Pipe)

لوله های چدنی از چدن ریخته گری ساخته شده و از آنها معمولا در سیستم آب و فاضلاب استفاده می شود، زیرا این لوله ها در برابر خوردگی مقاوم هستند و طول عمر نسبتاً بالایی دارند. این لوله ها تحت شرایط کاری نرمال تا 100 سال عمر می کنند. لوله های چدنی نسبت به سایر لوله ها ارزان هستند و به صرفه هستند، همچنین این لوله ها می توانند فشارهای متغیر تا psi 350 را تحمل کنند. لوله های چدنی در قطرهایی به اندازه 5 تا 120 سانتی متر تولید می شوند.

لوله گالوانیزه (Galvanized Iron Pipe)

لوله های گالوانیزه از جنس آهن سفید نوردیده در قطرهای 12 میلی متر تا 15 سانتی متر و به طول 6 متر ساخته می شوند. پس از ساخت، آن ها را درون حمام مذاب روی قرار داده تا فرایند گالوانیزاسیون انجام شود. این لوله ها برای انتقال آب و گاز و یا مایعات دیگر در ساختمان ها مثل گلخانه ها به کار برده می شوند. یکی از معایب این لوله ها، تأثیراتی است که مواد اسیدی و قلیایی روی آنها می گذارند. کار کردن با این لوله ها راحت بوده و در دو نوع سبک و متوسط تولید می شوند و هم چنین ارزان هستند و به طور متوسط تا 10 سال عمر می کنند.

لوله فرفورژه (Wrought Iron Pipe)

لوله های فرفورژه شبیه لوله های گالوانیزه هستند، با این تفاوت که این نوع لوله ها بدون درز هم تولید می شوند. این لوله ها سبک بوده و در قطرهای 12 میلی متر تا 15 سانتی متر تولید می شوند که
کار کردن با آن ها نیز راحت است. از لوله های فرفورژه بیشتر در محصولات تزئینی استفاده می شود، اما می توان از آنها برای انتقال آب، گاز و مایعات خاص هم استفاده کرد.

لوله فولادی (Steel Pipe)

لوله های فولادی یکی از انواع لوله های کاربردی در لوله کشی صنعتی هستند که از ورقه های فولادی ساخته می شوند و پس از ساخت، آن ها را برای جلوگیری از زنگ زدگی در حمام مذاب روی قرار می دهند. این لوله ها برای انتقال آب، گاز یا مایعات خاص استفاده می شوند؛ اما مایعات اسیدی و قلیایی باعث زنگ زدگی آن ها می شوند. هم چنین لوله های فولادی علاوه بر کاربرد فراوان، سبک بوده و به طور متوسط عمری بین 25 تا 50 سال دارند.

لوله مسی (Copper Pipe)

از لوله های مسی، بیشتر در سیستم آب رسانی و تهویه مطبوع استفاده می شود، اما این لوله ها نسبت به سایر لوله ها گران تر می باشند. لوله های مسی در قطرهای کوچک ساخته می شوند و چون زنگ نمی زنند، دارای عمر طولانی هستند. این لوله ها شکل پذیری مناسبی دارند و از آنها می توان برای انتقال آب داغ و بخار را استفاده کرد، زیرا لوله های مسی تحمل حرارتی بالایی داشته و در دماهای بالا آسیب نمی بینند.

ادامه این مطلب را می توانید در مقاله انواع لوله ها براساس جنس آنها که در لوله کشی از آنها استفاده می شود (بخش دوم) مطالعه کنید.